Home » D:News » Cea mai mare Horă a Unirii va avea loc la Cluj-Napoca, iar la Iaşi, Mica Unire este serbată trei zile

Cea mai mare Horă a Unirii va avea loc la Cluj-Napoca, iar la Iaşi, Mica Unire este serbată trei zile

Cea mai mare Horă a Unirii va avea loc la Cluj-Napoca, iar la Iaşi, Mica Unire este serbată trei zile
Publicat: 23.01.2018
Mii de oameni sunt aşteptaţi la ceremoniile religioase şi la paradele militare organizate în ţară pentru sărbătorirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române. La Cluj-Napoca, oamenii se vor prinde în cea mai mare Horă a Unirii, iar la Iaşi, Mica Unire e serbată trei zile.

Ministerul Apărării Naţionale organizează miercuri, 24 ianuarie, ceremonii militare şi religioase dedicate sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române, scrie Mediafax.

La Bucureşti, depunerea de coroane şi jerbe de flori va avea loc, de la ora 10.25, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasată în Dealul Patriarhiei Române.

Între orele 10.00 şi 14.00, la Muzeul Militar Naţional ”Regele Ferdinand I” va fi organizată o manifestare istorico-militară cu participarea unor asociaţii de reconstituire care vor recrea – prin uniforme, prezentări de armament şi demonstraţii de instrucţie de front – epoca domnitorului Alexandru Ioan Cuza. De asemenea, vor fi depuse coroane de flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la cel al lui Mihail Kogălniceanu şi al generalului Ioan Emanoil Florescu, aflate în curtea muzeului.

Iaşi

La Iaşi, ceremonia militară şi religioasă se va desfăşura, începând cu ora 11.00, la Monumentul lui Alexandru Ioan Cuza, din Piaţa Unirii, unde vor fi depuse coroane de flori. Manifestările de la Iaşi ţin trei zile, de miercuri până vineri.

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, şi ASR Principele Radu, au anunţat că vizitează municipiul Iaşi. Va fi prima vizită regală în judeţele ţării din Anul Centenar 2018.

Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, 24 Ianuarie, cuplul regal va lua parte la sărbătoarea publică din Piaţa Unirii.

De asemenea, miercuri, ieşenii pot participa la lansări de carte, expoziţii fotografice, dar şi la concerte folclorice şi se vor prinde în Hora Unirii, iar la prânz, Primăria municipiului Iaşi şi Brigada Mecanizată „Podu Înalt” le oferă celor prezenţi o masă populară, cu plăcinte tradiţionale moldoveneşti, ceai sau vin fiert la Mănăstirea Trei Ierarhi.

Seara, la ora 18 va avea loc o retragere cu Torţe pe traseul Piaţa Unirii – pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt – Palatul Culturii.

Joi şi vineri, la Iaşi continuă manifestările dedicate Micii Uniri cu un spectacol de teatru şi un concert special al Filarmonicii.

Focşani

La Focşani, de la ora 16.00, în Piaţa Unirii vor avea loc o ceremonie militară şi religioasă, un moment artistic susţinut de reprezentanţii Teatrului municipal şi de cei ai Ansamblului ”Ţara Vrancea” şi defilarea Gărzii de Onoare formată din militari ai Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul”.

Galaţi

Ceremonii dedicate Micii Uniri vor fi şi la Galaţi, unde la ora 12.00, la biserica Vovidenia va avea loc un Te Deum în memoria Domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi a mamei sale. Apoi ceremoniile se vor muta la statuia domnitorului de pe strada Domnească.

De la ora 13.00, va fi prezentată Garda de Onoare, prezentarea onorului, intonarea Imnului de Stat al României, depuneri de coroane şi Hora Unirii.

Ploieşti

Primăria Ploieşti a anunţat că manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Române se vor desfăşura începând cu ora 10.30, la Colegiul Naţional Al.I.Cuza unde se va intona imnul, se vor depune buchete cu flori, iar la ora 11.30 oamenii se vor prinde în Hora Unirii. Aceleaşi manifestări vor avea apoi loc la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

Potrivit Consiliului Judeţean Prahova, pe 24 ianuarie 2018, la ora 10.00, la sala Marea Unire de la Palatul Culturii, se vor semna acordurile de colaborare între Consiliul Judeţean Prahova şi Raioanele Glodeni şi Străşeni din Republica Moldova. De asemenea, se va semna şi acordul de colaborare între Primăria Păuleşti din Prahova şi Primăria Păuleşti din Raionul Călăraşi , Republica Moldova.

La Sinaia, pe lângă manifestările obişnuite, vor fi organizate spectacole unde artişti vor fi elevii din localitate şi cei din Cărţişoara, având în vedere că anul acesta se împlinesc şi 169 de la naşterea eroului naţional Badea Cârţan, care este înmormântat la Sinaia.

Cluj

Primăria Cluj-Napoca pregăteşte, pentru miercuri seara, de Ziua Unirii Principatelor în Piaţa Avram Iancu, cea mai mare Horă a Unirii din istoria oraşului, la care sunt aşteptaţi să participe toţi clujenii care vor asista la focurile de artificii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentanţii municipalităţii au declarat corespondentului MEDIAFAX că programul manifestărilor mai cuprinde un spectacol de muzică populară în Piaţa Unirii şi iluminat arhitectural pe Catedrala Mitropolitană.

„Programul zilei de 24 ianuarie 2018 cuprinde un spectacol folcloric în Piaţa Unirii susţinut de unii dintre cei mai îndrăgiţi artişti, printre care Sava Negrean Brudaşcu, Dumitru Fărcaş, Dinu Iancu Sălăjanu, iluminat arhitectural pe Catedrala Mitropolitană, un impresionant foc de artificii în Piaţa Avram Iancu, precum şi cea mai mare Horă a Unirii din istoria Clujului, în care se vor prinde toţi clujenii care vor asista la focurile de artificii”, au spus sursele citate.

De asemenea, la bustul lui Alexandru Ioan Cuza, amplasat în zona Prefecturii Cluj, va avea loc o ceremonie militară şi religioasă care va include depuneri de coroane şi jerbe de flori, defilarea gărzii de onoare şi a muzicii militare şi o Horă a Unirii în care se vor prinde oficialităţile locale şi judeţene şi simpli cetăţeni.

De asemenea, la Hora Unirii va participa şi un grup de tineri de la Ansamblul folcloric „Rapsodia Someşană”, îmbrăcaţi în costume populare.

Bistriţa

Ziua Unirii va fi marcată la Bistriţa cu depuneri de coroane la statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii, cu un ceremonial militar urmat de un spectacol de muzică populară, dar şi cu vernisarea unei expoziţii inedite.

Evenimentele prilejuite de omagierea celor 159 de ani de la Unirea Principatelor Române vor debuta în aer liber, de la ora 12.00, în Piaţa Unirii din Bistriţa, unde autorităţile locale au pregătit un ceremonial religios şi militar, urmat de un scurt spectacol de muzică populară.

Evenimentul va fi urmat de deschiderea oficială a Anului Centenar realizată de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, care vernisează expoziţia foto-documentară “Gară pe drumul Marii Uniri”, iniţiativa fiind un omagiu destinat combatanţilor din primul Război Mondial şi personalităţilor implicate în tratativele politice care au dus la desăvârşirea Marii Uniri, dar şi eroilor feroviari.

După-amiază, Mica Unire va fi sărbătorită şi în cadrul unui spectacol de muzică uşoară organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa Năsăud la Centrul Multicultural Dacia.

Braşov

La Braşov, de la ora 11.00, în Piaţa Unirii, va avea loc o manifestare specială dedicată aniversării Zilei Unirii Principatelor.

Ceremonia cuprinde oficierea serviciului religios, alocuţiuni referitoare la însemnătatea “Zilei Unirii”, momente artistice şi Hora Unirii.

Alba Iulia

Oficialităţi locale şi judeţene, militari şi civili, sunt aşteptaţi, miercuri, la Sala Unirii din Alba Iulia, să se prindă în ”Hora Unirii”, pentru a aniversa 159 de ani de la Unirea Principatelor.

Activităţile încep, miercuri, la Alba Iulia, de la ora 10.00, cu intonarea Imnului Naţional al României şi continuă cu alocuţiuni privind semnificaţia zilei.

Potrivit programului trimis de Prefectura Alba, manifestările continuă cu spectacol artistic prezentat de către elevii Colegiului Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia şi reprezentanţi ai Cercului Militar din Alba Iulia.

La final, fanfara Centrului de Cultură ”Augustin Bena” a judeţului Alba va interpreta ”Hora Unirii”, iar toţi cei prezenţi la manifestări sunt invitaţi să facă o horă mare.

Manifestările au loc în Sala Unirii, simbol şi templu al României Mari, unde la 1918 s-a votat unirea Transilvaniei cu România.

Craiova

Peste 200 de dansatori de la mai multe ansambluri folclorice din judeţul Dolj vor fi prezenţi, pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor, pe strada A.I. Cuza unde vor încinge Hora Unirii. Evenimentul este organizat de Prefectura Dolj, în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova şi cu Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”.

Manifestările încep de la ora 10.00 cu intonarea Imnului Naţional şi cu oficierea unei slujbe religioase, urmate de alocuţiuni ale oficialităţilor. Vor urma depuneri de jerbe şi buchete de flori la statuia domnitorului A.I. Cuza şi defilarea gărzii de onoare.

Potrivit organizatorilor, vor participa soliştii Marius Măgureanu şi Ciri Mayer şi dansatorii de la Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” şi alte 12 ansambluri din judeţul Dolj.

Slatina

Şi la Slatina va fi organizat un ceremonial militaro-religios cu depunere de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din centrul municipiului.

După momentul solemn, se vor desfăşura momente artistice dedicate Zilei Unirii, susţinute de Ansamblul Profesionist ”Doina Oltului”, pe Esplanada Slatina.

Constanţa

Marinarii militari din cadrul Forţelor Navale Române vor participa miercuri, 24 ianuarie, la ceremoniile organizate în Constanţa cu prilejul împlinirii a 159 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române.

Potrivit Statului Major al Forţelor Navale, acestea vor avea loc de la ora 11.00, în faţa Prefecturii Constanţa.

Şi Arhiepiscopia Tomisului a pregătit o serie de festivităţi dedicate celor 159 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Astfel, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia, de la ora 08.00, Sfânta Liturghie, iar de la ora 10.00 slujba Te Deum-ului în memoria celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor. Slujba de Te Deum se va oficia şi la bisericile din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului. După slujbă, clopotele vor fi trase timp de un minut, în cinstea făuritorilor Unirii Principatelor.

Tot la Catedrală, la ora 10.30, vor fi premiate cele mai bune lucrări participante la concursul „Dobrogea, înainte şi după 1878”.

La cele trei secţiuni – fotografie, desen şi eseu, au participat 80 de elevi din 15 şcoli. Concursul s-a desfăşurat pe durata semestrului I al anului şcolar şi este inclus în proiectul educaţional „România în sărbătoare”, fiind organizat de către Departamentul Cultural-Educaţional al Arhiepiscopiei Tomisului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, Asociaţia Naţională „Cultul Eroilor Regina Maria”, filiala Constanţa, şi Asociaţia „Casa Mării Negre”.

În plus, începând cu ora 11.00, în Biblioteca Arhiepiscopiei Tomisului se va desfăşura conferinţa „Unitatea naţională – bază a demnităţii naţionale” ce va avea tema „Unirea de la 1859 – temei al Marii Uniri din 1918”. Programul mai conţine un recital de poezie, versurile aparţinând poeţilor Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu şi Grigore Vieru.

Târgu-Jiu

Manifestările de la Târgu-Jiu, judeţul Gorj, debutează la ora 17.00, în centrul municipiului, cu un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”. La ora 18.00 va fi intrarea cu torţe, iar până la ora 19.00 se va desfăşura un spectacol literar-muzical-coregrafic „Centenar 2018. Poveste despre mica Unire”. Pe lângă personajele istorice clasice, precum Alexandru Ioan Cuza, Gh. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, vor fi ilustrate de actori şi alte personalităţi: cum sunt Gh. Magheru, Christian Tell, Barbu Gănescu, Ioan Roibu.

Manifestările de la Târgu-Jiu se încheie la ora 19.00, cu Hora Unirii.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Exoplaneta Trappist-1 b ar putea avea atmosferă, dezvăluie Telescopul Webb
Exoplaneta Trappist-1 b ar putea avea atmosferă, dezvăluie Telescopul Webb
Cele mai vechi dovezi ale creștinismului la nord de Alpi
Cele mai vechi dovezi ale creștinismului la nord de Alpi
Verile din Siberia arctică au fost cu până la 10°C mai calde decât astăzi în timpul ultimei interglaciațiuni
Verile din Siberia arctică au fost cu până la 10°C mai calde decât astăzi în timpul ultimei interglaciațiuni
Inima celei mai vulcanice lumi din Sistemul Solar este mai solidă decât s-a crezut
Inima celei mai vulcanice lumi din Sistemul Solar este mai solidă decât s-a crezut
Solzii de crocodil sunt surprinzător de puternici, arată un studiu
Solzii de crocodil sunt surprinzător de puternici, arată un studiu
Singura relatare „de la fața locului” dezvăluia data exactă în care orașul Pompeii a fost distrus
Singura relatare „de la fața locului” dezvăluia data exactă în care orașul Pompeii a fost distrus
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
De Crăciun au loc mai multe atacuri de cord decât în oricare altă zi din an
De Crăciun au loc mai multe atacuri de cord decât în oricare altă zi din an
De ce uneori zăpada pare albastră?
De ce uneori zăpada pare albastră?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?